Quick Projects, Βελονάκι, Δωρεάν Πατρόν

Μαγιάτικο στεφάνι με πλεκτά τριαντάφυλλα

Ή μήπως να πω το μαγιάτικο της καραντίνας αντί για το μαγιάτικο της Κωνσταντίνας;;; (αχ μου μύρισε ψαράκι, μαγιάτικο, πλάι στο κύμα…)

Γεια σας γεια σας και ελπίζω να σας βρίσκω γερές και γερούς! Εμείς σήμερα που σας γράφω μετράμε 55 μερούλες εγκλεισμού και πλέον έχουμε αρχίσει να επιθυμούμε τη φύση και τους δρόμους. Απ’ ότι φαίνεται θα ανταμώσουμε σύντομα.

Κι όσο σκέπτομαι που ήμασταν πέρυσι τέτοια μέρα…. Πάρτε μια γεύση και μια βαθιά ανάσα και σύντομα θα είμαστε πάλι στους αγρούς και στα δάση.

Αχ μελαγχόλησα, αλλά δεν πτοούμαστε! Και το μπαλκόνι για εμάς τους καταδικασμένους να ζούμε στα κέντρα των πόλεων είναι ευλογία, αν δε υπάρχει και κανένα κομματάκι κήπου…. ουουου χαρές και πανηγύρια!

Το στεφάνι είναι παλιά υπόθεση εδώ στα μέρη μας. Την Άνοιξη τη γιορτάζαμε από την αρχαιότητα. Οι αγρότες έφτιαχναν στεφάνια με δημητριακά (αυτά της Θεάς ε!) και κληματόφυλλα για να τιμήσουν τη Θεά Δήμητρα και το Θεό Διόνυσο αντιστοίχως. Η παράδοση διασώθηκε μέχρι σήμερα που εμείς οι μοντέρνοι ξαμολιόμαστε στα λιβάδια και φτιάχνουμε στεφάνια με αγριολούλουδα και αποθεώνουμε την Άνοιξη (και κάνα κοψίδι μετά, γιατί η εξοχή φέρνει λιγούρες). Τα στεφανάκια τα κρεμάμε στις πόρτες μας μέχρι του Αϊ Γιαννιού του Κλήδονα που τα καίμε και ξέρετε εσείς τώρα… τα ανύπαντρα κορίτσια οραματίζονται τον μέλλοντα σύντροφο (κι αυτό από την αρχαιότητα μας έρχεται μια και κληδών σημαίνει μαντικό σημάδι, οιωνός).

Να κι ο Μάης που πιάνουμε στο χωριό μου…

Αυτά για την παράδοση! Τόσες χιλιετίες άντεξε, η καραντίνα θα τη διακόψει;;; Ούτε κατά διάνοια! Φέτος λοιπόν θα πιάσουμε το Μάη στη νεραντζιά (οι τυχεροί σε καμιά πασχαλιά) της γειτονιάς, αλλά είπα να σας δώσω οδηγίες και για ένα καραντινάτο στεφάνι με πλεκτά τριανταφυλλάκια.

Θα χρειαστούμε:

 • περισσεύματα από νήματα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη
 • βελονάκι κατάλληλα για τα νήματα που έχουμε
 • στεφάνι από κλαδιά ή αν έχετε έτοιμο ή φελιζόλ ή ακόμα και χαρτόνι κομμένο σε δακτύλιο
 • σπάγκο ή εύκαμπτο σύρμα
 • βελόνα
 • ψαλίδι

Τριαντάφυλλα

Σας δίνω το βασικό πατρόν για ένα ευκολο και γρήγορο τριαντάφυλλο. Όσο πιο χοντρό το νήμα σας τόσο πιο πλούσιο και μεγάλο το τριαντάφυλλο. Εγώ διάλεξα να φτιάξω μια ποικιλία μεγεθών με μάλλινα, βαμβακερά και συνθετικά νήματα που μου περίσσεψαν από το Χειμώνα. Μην κολλάτε στα χρώματα!

Συντομογραφίες

 • γ.σ.α. – γαϊτανάκι στον αέρα ή αλυσίδα
 • β.γ. – βουβό γαϊτανάκι
 • α.γ. – άριχτο γαϊτανάκι
 • μ.π. – μισό ποδαράκι
 • ποδ. – ποδαράκι

Σημειώσεις

Το τριανταφυλλάκι αποτελείται από μια σειρά από άριχτα γαιτανάκια στα οποία πλέκουμε 3 σετ από πέταλα: 5 μεγάλα πέταλα με 3 ποδαράκια, 4 μεσαία πέταλα με 3 μισά ποδαράκια και 3 μικρά πέταλα με 3 άριχτα γαϊτανάκια στον ίδιο πόντο.

Κάθε πέταλο χωρίζεται από το προηγούμενο με βουβό γαιτανάκι.

Φυσικά μπορείτε να παίξετε με τους συνδυασμούς των πετάλων ή να προσθέσετε και 6 πολύ μεγάλα πέταλα με 3 διπλά ποδαράκια στην αρχή (αρχική αλυσίδα με 13 επιπλέον πόντους και ξεκινάμε το πρώτο διπλό ποδαράκι στον 4ο πόντο από το βελονάκι).

Για πιο πλούσιο αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 1 πέταλο σε κάθε σετ ή και παραπάνω. Απλώς να θυμάστε ότι για κάθε πέταλο θα πρέπει να προσθέσετε 2 έξτρα γ.σ.α. στην αρχική αλυσίδα.

Πατρόν

Φτιάξτε 26 γ.σ.α. (σε αυτό το σημείο προσθέτουμε επιπλέον αλυσιδάκια αν θέλουμε να μεγαλώσουμε το τριαντάφυλλο).

1 ποδ. στον 3ο . από το βελονάκι (μετράει σαν ένα ποδαράκι) και 2 ποδαράκια στον ίδιο π., 1 β.γ. στον επόμενο πόντο (σχηματίστηκε το 1ο μεγάλο πέταλο), *3 ποδ. στον επόμενο π., β.γ. στον επόμενο* 4 φορές (5 μεγάλα πέταλα)

*3 μ.π. στον επόμενο π., β.γ. στον επόμενο* 4 φορές (4 μεσαία πέταλα)

*3 α.γ. στον επόμενο π., β.γ. στον επόμενο* 3 φορές (3 μικρά πέταλα)

Ασφαλίστε τον τελευταίο πόντο και αφήστε περίπου 15 εκατοστά νήμα πριν το κόψετε. Περάστε το τελείωμα του νήματος σε μια βελόνα και ράψτε σιγά σιγά καθώς περιστρέφετε το κατσαρό πλεκτό σας για να δημιουργήσετε το τριαντάφυλλο, (ξεκινήστε από εκεί που κρέμεται το νήμα σας).

Ανάλογα με το στεφάνι που έχετε σχηματίσει μπορείτε να δέσετε ή να κολλήσετε τα τριαντάφυλλα. Αν έχετε στεφάνι από κλαδιά, μην κόψετε τα περισσεύματα του νήματος από τα τις άκρες του τριαντάφυλλου και δέστε τα λουλούδια με αυτές πάνω στο στεφάνι ή χρησιμοποιήστε σπάγκο.

Αν πάλι έχετε φτιάξει δακτύλιο από φελιζόλ μπορείτε να καρφιτσώσετε τα τριαντάφυλλα, ενώ αν η βάση σας είναι από χαρτόνι, μπορείτε να τα κολλήσετε με κόλλα σιλικόνης ή μια καλή υγρή κόλλα και να τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά.

Κάθε χρόνο φτιάχνω και ένα διαφορετικό στεφάνι με τα νήματα που μου έχουν μείνει από τη Χειμερινή σεζόν για να θυμάμαι την παλέτα χρωμάτων που χρησιμοποίησα στα πλεκτά μου.

Ελπίζω να περάσετε ευχάριστη και δημιουργική Πρωτομαγιά!

Θα χαρώ πολύ να δω τα στεφάνια σας! Κάντε με tag στο Instagram @yarnistas ή χρησιμοποιήστε το #yarnistas_handmade_yarn_projects

Καλά (μ)πλεξίματα!

Κωνσταντίνα (φέτος από την καραντίνα)

Θα χαρώ να τα λέμε σε FacebookPinterest και Instagram.

About Konstantina from Yarnistas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.